جوشکاریCO2
جوشکاری به روش MIG و MAG که به نام جوشکاری CO2 نیز شناخته میشوند، فرآیندهای جوشکاری هستند که بر اساس ایجاد یک قوس الکتریکی بین الکترود فلزی و قطعه، کار میکنند. با ایجاد قوس الکتریکی، قطعه و الکترود در هم ذوب شده و به هم متصل میشوند.
از این نظر روشهای جوشکاری CO2 (MIG و MAG) مشابه جوشکاری برقی هستند زیرا در هر دو روش، الکترود ذوب شده و جوشکاری انجام میشود. تفاوت اصلی این روش با جوشکاری برقی در این است که در جوشکاری برقی الکترود یک هسته فلزی و روکشی از جنس گاز محافظ دارد، در حالی که در جوشکاریCO2 ، الکترود فلزی یک سیم با قطر کم است که از طریق یک قرقره تغذیه سیم، به فرآیند خورانده میشود. گاز محافظ نیز توسط مشعل جوشکاری به جریان خورانده میشود. با توجه به تغذیه پیوسته سیم، این روش گاهی به نام جوشکاری نیمه اتوماتیک نیز شناخته میشود. MIG و MAG هر دو از بطریهای گاز برای فراهم کردن گاز محافظ و فیلر مناسب استفاده میکنند. به طور مثال، برای جوش آلومینیوم، لازم است از سیم آلومینیومی استفاده شود، در حالی که برای جوش فولاد لازم است از فیلر فولادی مناسب استفاده شود.
تفاوت بین MIG و MAG
MIG یک فرآیند جوشکاری است که در آن یک قوس الکتریکی بین الکترود مصرفی و قطعه کار ایجاد میشود. این روش از گازهای نجیب یا ترکیبات گازی به عنوان گاز محافظ استفاده میکنند. آرگون و هلیوم رایجترین گازهایی هستند که در این روش برای جوش فلزات غیرآهنی مانند آلومینیوم مورد استفاده قرار میگیرند.
در جوشکاری به روشMAG نیز مشابه MIG یک قوس الکتریکی بین الکترود مصرفی و قطعه کار ایجاد میشود. MAG به جای گازهای نجیب از گازهای فعال برای جوش فولاد مورد استفاده میکند. گاز مصرفی در روش MAG ترکیباتی از اکسیژن، کربن دی اکسید، آرگون هستند. مثلا میتوان از کربندیاکسید و ترکیبات آن با ارگون یا اکسیژن استفاده کرد.
بنابراین میتوان دید تنها تفاوت بین این دو روش نوع گازی است که به عنوان محافظ مورد استفاده قرار میگیرد.
انتخاب و ساخت ترکیب گاز محافظ در این دو روش از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا بر پایداری قوس، انتقال فلز، و میزان پاشیدن اضافات تاثیرگذار است. گاز محافظ بر رفتار حوضچه مذاب نیز موثر است و بر عمق نفوذ و کیفیت مکانیکی جوش نیز موثر است.
مزایای جوشکاری MIG
- سرعت بالا
- کیفیت بالا
- گدازهپاشی کم
- امکان انجام کار به روش اتوماتیک و نیمه اتوماتیک
- نامناسب برای جوشکاری بالای سر
مزایای جوشکاری MAG
- بدون اکسید
- سریع
- قابل استفاده در تمام وضعیتهای جوشکاری
- نیاز به مهارت بالا
- مخصوص محیط داخلی
ابزارهای لازم
ابزار لازم برای جوشکاری CO2 عبارتند از: تفنگ جوشکاری، واحد تغذیه سیم. منبع تغذیه، الکترود جوشکاری و منبع گاز محافظ.
- تفنگ جوشکاری قسمت اصلی کار را بر عهده دارد. مشعل و نگهدارنده الکترود روی تفنگ سوار میشوند. سپس جوشکار با حرکت دادن تفنگ روی قطعه کار، عمل جوشکاری را انجام میدهد.
- واحد تغذیه سیم وظیفه هدایت الکترود و تغذیه دستگاه را بر عهده دارد. برخی از واحدهای تغدیه سیم با سرعت ثابت کار میکنند، ولی مدلهای جدیدتر امکان تنظیم سرعت را برای کاربر فراهم میکنند.
- منبع تغذیه انرژی الکتریکی لازم برای ایجاد قوس الکتریکی را فراهم میکند.
- الکترود جوشکاری یکی از مهمترین موارد در بسیاری از دستگاههای جوشکاری است. الکترود به تدریج همراه با فلز پایه ذوب شده و یک اتصال محکم را ایجاد میکند.
- گاز محافظ وظیفه محافظت قطعه را از اتمسفر خارجی بر عهده دارد. در دستگاه جوشکاری MIG و MAG گاز محافظ در محفظهای قرار گرفته و به تدریج به دستگاه خورانده میشود.
روشهای انتقال فلز مذاب
یکی از عوامل تاثیرگذار بر کیفیت جوش، روش انتقال فلز مذاب به حوضچه جوش است. مودهای مختلفی برای انتقال فلز مذاب از سیم فیلر به حوضچه مذاب وجود دارد که انتخاب هر کدام بر خصوصیات عملکردی فرآیند و گیفیت نهایی جوش تاثیرگذار است. سه مود اصلی انتقال عبارتند از:
- اتصال کوتاه: در روش اتصال کوتاه فلز مذاب از انتهای سیم به داخل حوضچه مذاب ریخته و حل میشود. برای این کار لازم است ولتاژ در حد پایینی تنظیم شده و به تنظیمات اندکتانس توجه کافی مبذول شود. اگر این تنظیمات به دقت انجام شود و سرعت تغذیه سیم نیز به میزان مناسبی تنظیم شود، پاشش گدازه به حداقل میرسد.
- اسپری: در انتقال به روش اسپری لازم است ولتاز بالاتری داشته باشیم تا از تماس سیم با حوضچه مذاب جلوگیری شود. در این روش فلز مذاب به صورت یک اسپری از ذرات ریز (کوچکتر از قطر الکترود)به حوضچه مذاب منتقل میشود. در این روش اگر جریان الکتریکی کمتر از میزان مشخصی باشد، انتقال ذرات به درستی انجام نمیشود. نتیجتا ذرات اسپری تحت تاثیر نیروی گرانش به حوضچه منتقل میشوند. برای حل این مشکل مود ضربانی ابداع شد.
- انتقال ضربانی: مود ضربانی برای این ابداع شد تا امکان ایجاد قوس باز در جریان کم فراهم شود و از اتصال کوتاه و ایجاد براده جلوگیری شود. با این روش با هر پالس جریان یک قطره اسپری ایجاد میشود و بدین روش از مشکلات ناشی از مود اسپری جلوگیری میشود.
از روشهای اتصال کوتاه و ضربانی برای اتقال مذاب در جریان پایین استفاده میشود. در حالیکه از اسپری برای انتقال مذاب در جریانهای بالا استفاده میشود.
در سایت آچاریست انواع دستگاه جوشکاری CO2 با قیمتهای مختلف دسترس هستند. میتوانید به راحتی انواع مدلها را مشاهده کرده و باکیفیتترین مدل را با مناسبترین قیمت تهیه کنید.