فرز انگشتی چیست؟
فرز انگشتی یک ابزار کوچک و قابل حمل دستی است که کاربردهای زیادی دارد. این دستگاه یک اسپیندل دوار دارد که یک مته –که وظیفه برش را بر عهده دارد - روی آن قرار گرفته است. فرز انگشتی اساسا برای کار با فلزات طراحی شده است، ولی وقتی با مته و ضمایم مناسب ترکیب شود، میتواند برای کار با مواد گوناگون مانند چوب و پلاستیک نیز مورد استفاده قرار بگیرد. این ویِژگی سبب میشود این دستگاه به یک ابزار چندمنظوره تبدیل شود؛ برخی کاربردهای فرز انگشتی عبارتند از:
- ترمیم قالبها: این دستگاه اولین بار برای ترمیم و نوسازی قالبهای مختلف مانند قالبهای ریختهگری، پلاستیکی و... ساخته شد. از آنجایی که این دستگاه کوچک است و توانایی مانور خوبی دارد، برای ترمیم قالبها بهترین انتخاب است.
- پولیش فلزات: فلزات به خصوص آهن ضدزنگ پس از پولیش بسیار زیباتر به نظر میرسند. با این حال پولیش قطعات بزرگ و یا سطوح منحنیشکل و سوراخها چندان ساده نیست. فرز انگشتی با توجه به سایز کوچک و وزن کمش میتواند در این موارد به کار رفته و انجام کار را برای کاربر تسهیل کند. لازم به ذکر است این دستگاه برای پولیش سطوح کاملا صاف چندان مناسب نیست.
- پاک کردن زنگ: پاک کردن زنگ خشکشده قدیمی بسیار سخت و در برخی موارد خطرناک است. در این موارد فرز انگشتی میتواند به کمک شما بیاید و به سرعت زنگ را از جسم بزداید.
- تیز کردن تیغهها: بسیاری از فرزهای انگشتی میتوانند با وصل شدن به مته مناسب، برای تیز کردن تیغهها، چاقو، تبر و... مورد استفاده قرار بگیرند.
- پرداخت سطوح پس از اتمام کار: پس از پایان پروژههای مختلف، لازم است سطح جسم سمبادهکشی و پرداخت شود. این کار کمی مشکل است و در صورتی که به درستی انجام نشود، میتواند موجب خراب شدن قطعه گردد. فرز انگشتی اگر با مته مناسب ترکیب شود، میتواند به راحتی و با کیفیت مناسب انواع مواد از جمله چوب، فلزات فولاد سخت و ... را پرداخت کند.
فرز انگشتی همچنین برای پرداخت خالجوش و پاک کردن اضافات جوشکاری از روی سطح ماده میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
با توجه به مزایای مختلف فرز انگشتی و کاربردهای زیاد آن، در ادامه به معرفی انواع مختلف آن میپردازیم.
انواع فرز انگشتی
فرزهای انگشتی انواع مختلفی دارند. از منظر کارکرد میتوان آنها را به دو دسته اصلی مستقیم و زاویهدار تقسیمبندی کرد:
- فرز انگشتی مستقیم: در فرز انگشتی مستقیم مته در راستای بدنه قرار میگیرد و کل دستگاه مشابه یک پیچگوشتی بلند به نظر میرسد.
- فرز انگشتی زاویهدار: در فرزهای زاویهدار، مته با زاویه 90 درجه یا 45 درجه نسبت به بدنه قرار میگیرد.
هر یک از این دو مدل کاربردهای خاص خود را دارند. فرزهای زاویهدار معمولا در مواردی مورد استفاده قرار میگیرند که فرز مستقیم امکان دسترسی به آنها را ندارد (مثلا داخل قطعات خودرو).
از منظر منبع تامین انرژی، فرزها به دو دسته اصلی تقسیمبندی میشوند: بادی و برقی
1. فرز برقی: فرزهای برقی برای تامین انرژی به منبع برق نیاز دارند. آنها معمولا قدرت کمتری نسبت به فرزهای بادی دارند ولی سبکتر هستند و سرعت بیشتری دارند؛ همچنین برای کار در محیطهای بسته و تنگ مناسبتر هستند و از دقت بیشتری برخوردارند. فرزهای برقی در دو نوع بیسیم و سیمدار در بازار موجود هستند. با این که مدلهای بیسیم حجم بیشتری به خاطر اضافه شدن باتری دارند، ولی در مواردی که لازم است دستگاه را مرتبا جابجا کنید، مناسبترین گزینه هستند. در برخی موارد دستگاه طوری طراحی میشود که موتور دستگاه از سر آن جدا شده و نیروی آن از طریق کابل به دستگاه منتقل میشود. این طراحی برای مواردی که قابلیت مانور و کوچک بودن دستگاه ضروری است، بسیار مناسب است.
2. فرز بادی: فرزهای بادی برای تامین انرژی لازم از هوای فشرده استفاده میکنند و به همین دلیل به یک کمپرسور نیاز دارند. آنها برای پروژههای بزرگ مناسبند و قیمت مناسبی دارند (البته به شرطی که از قبل یک کمپرسور داشته باشید). با این حال فرزهای بادی برای محیطهای کوچک و برای کارهایی که به دقت بالا نیازمندند، چندان مناسب نیستند. ولی در مواردی که به گشتاور زیادی نیاز دارید، یا باید به طور ممتد با دستگاه کار کنید، بهترین انتخاب ممکن هستند.
انواع مته
انواع مختلف سری مته میتوانند در فرز انگشتی مورد استفاده قرار بگیرد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
- مته فرز
- صفحه پولیش
- دیسک برش فلز
- دیسک برش چوب
- چاقو تیزکن
- چرخ سمباده
- چرخ سیمی
جمعبندی
در توضیحات بالا به معرفی فرز انگشتی پرداختیم، نحوه کار آن را شرح دادیم و در مورد انواع مختلف آن توضیحاتی را ارائه کردیم. در سایت آچاریست انواع مختلف فرز انگشتی با قیمت مناسب برای خرید فراهم شدهاند، توصیه میکنیم آنها را بررسی کنید و در صورت وجود هرگونه ابهام یا سوالی با کارشناسان ما تماس بگیرید.