بلاگ, کار با ابزار

مسائل ایمنی هنگام کار با اره برقی

کار با اره برقی

در این مقاله به بررسی نکات ایمنی مهمی که لازم است هنگام کار با اره برقی به آنها توجه کنید، می‌پردازیم. این نکات را رعایت کنید تا از آسیب‌دیدگی خود جلوگیری کنید. هنگام کار با اره برقی لازم است به نکات ایمنی توجه کنید، در غیر این صورت احتمال دارد دچار آسیب جدی شوید. بنابراین توصیه می‌کنیم قبل از اینکه کار با این دستگاه را شروع کنید، روش استفاده ایمن از آن را بیاموزید.

شما می توانید برای خرید انوع اره برقی و نیز سایر ابزارآلات موردنیاز خود از طریق وبسایت آچاریست اقدام کنید.

نحوه استفاده از اره برقی

اره‌های زنجیری بهترین ابزار برای بریدن شاخه‌های بزرگ و درختان قطع‌شده هستند. با این حال پیدا کردن روشی برای آغاز و انجام کار به روشی ایمن ممکن است کمی سخت باشد. به همین دلیل ما از یک متخصص کار با اره برقی کمک گرفتیم تا ما را گام به گام با فرآیند برش یک درخت بزرگ (که قبلا قطع شده است) آشنا کند.

در ادامه ما تکنیک هایی را برای بریدن شاخه‌ها و تنه درخت به شما آموزش می‌دهیم. البته بدیهی است ایمنی مهمترین نکته‌ای می‌باشد که لازم است هنگام کار با یک اره برقی (chainsaw) به آن توجه کنید. به توصیه‌های ایمنی که در ادامه برای شما تهیه شده است، دقت کنید؛ علاوه بر این نکات لازم است حتما دفترچه راهنمای اره برقی خود را نیز مطالعه کرده و آنها را به کار ببندید.

برش را با قسمت بالا یا پایینی تیغه و زنجیر انجام دهید و از ناحیه لگد زدن اره دوری کنید

سعی کنید از برش با ناحیه لگد اره خودداری کنید. زیرا برش در این ناحیه می‌تواند موجب لگد زدن دستگاه و آسیب دیدن شما شود.

دستگاه را محکم بگیرید

ایمنی اره برقی

دست های خود را محکم دور دسته اره حلقه کنید تا به خوبی بتوانید دستگاه را کنترل کنید. بریدن با قسمت پایین بار ( ساطور یا تیغه ) رایج ترین حالت کار با اره برقی به شمار می‌رود. در این حالت دستگاه کمی شما را به سمت خودش می‌کشد؛ در این صورت برای کنترل اره کافی است آن را محکم با دستتان بگیرید. لازمه برش قسمت زیرین شاخه‌ها، کار با قسمت بالایی تیغه است. این کار ممکن است در ابتدا کمی سخت و اعصاب خوردکن باشد؛ زیرا در این حالت اره کاربر را به سمت عقب هل می‌دهد، ولی اگر به نکات ایمنی توجه کنید و کاملا آماده و هشیار باشید، خطری شما را تهدید نمی‌کند.

با این حال یک نقطه روی تیغه وجود دارد که باید از آن حذر کنید. این نقطه که به نام ناحیه لگد نیز شناخته می‌شود، در نیمه بالایی نوک تیغه قرار دارد. اگر این ناحیه در حین کار دستگاه با چیزی برخورد کند، اره به سمت بالا و عقب لگد زده و به شما آسیب می‌رساند. به همین دلیل اره‌های زنجیری جدید به یک ترمز زنجیر مجهز شده‌اند که در صورت وقوع لگد، زنجیر را متوقف می‌کند.

جلوگیری از جراحت و آسیب‌دیدگی در اثر کار با اره برقی

جراحت ران و بازوی چپ رایجترین آسیب‌دیدگی‌ها هنگام کار با اره برقی به شمار می‌روند که با چند اقدام ساده قابل پیشگیری هستند: اولا، همواره هنگام برش انگشت شست دست چپ را دور دسته جلویی نگه دارید. این کار موجب می‌شود در صورت لگد زدن دستگاه بتوانید اره را تحت کنترل خود نگه دارید.

ثانیا، وقتی می‌خواهید دستگاه روشن را –حتی برای طی یک مسافت خیلی کوتاه- جابجا کنید، دسته جلوی اره را با دست چپ بگیرید و اره را کنار خود نگه دارید؛ حالا می‌توانید به شیوه‌ای ایمن دستگاه را جابجا کنید. در غیر این صورت اگر زمین بخورید، امکان دارد زنجیر شروع به حرکت کند و به شما آسیب برساند.

تجهیزات ایمنی بپوشید

حتما تجهیزات ایمنی لازم برای کار با اره برقی را خریداری کرده و هنگام کار بپوشید. این تجهیزات عبارتند از: شلوار کار مخصوص، کلاه ایمنی، محافظ گوش، عینک ایمنی و کفش ایمنی. شلوار کار های مخصوص، در صورت بروز مشکل می‌توانند زنجیر در حال حرکت را متوقف کرده و از آسیب دیدن ران پایتان جلوگیری ‌کنند. کلاه ایمنی مجهز به محافظ صورت و محافظ گوش امکان مراقبت از سر، گوش و چشم ها را در یک پکیج برای شما فراهم می‌کند.

علاوه بر این موارد لازم است از چکمه‌هایی با نوک فولادی و ضد برش و بلوز آستین بلند استفاده کنید تا از خراش و آسیب دیدن بدنتان جلوگیری کنید. این تجهیزات را می‌توانید در فروشگاه‌هایی که به عرضه اره برقی می‌پردازند، تهیه کنید. اولین گام در حفظ ایمنی هنگام کار با اره برقی پوشیدن لباس مناسب است.

کار با دستگاه را آغاز کنید

حالا که لباس پوشیده‌اید، اره را با بنزینی که از قبل با روغن دو زمانه ترکیب شده است، پر کنید(ترکیب مناسب روغن را باید با توجه به توضیحات دفترچه راهنما مشخص کنید). حالا باید مخزن روغن زنجیر و تیغه را پر کنید. بعد از انجام این کار حداقل 3 متر از محل پرکردن مخزن ها فاصله بگیرید تا از هرگونه ماده اشتعالزا دور بشوید.

برای روشن کردن اره، ترمز زنجیر را فعال کنید و دکمه استارت را روشن کنید. در هوای سرد ساسات را بکشید. سپس همانطور که اره روی زمین قرار گرفته است، نوک پای راست خود را در دسته عقبی قرار داده و با دست چپ دسته جلو را محکم بگیرید. سپس دسته استارت را بکشید تا موتور را روشن کنید. ساسات را بخوابانید. حالا ترمز زنجیر را آزاد کرده و کار را آغاز کنید.

پاهای خود را به اندازه عرض شانه‌تان باز کنید و تنها وقتی با اره کار کنید که در یک وضعیت مناسب با تعادل کافی قرار دارید. همواره در یکی از طرفین اره قرار بگیرید و هیچوقت کاملا پشت آن نایستید.

بهتر است کمی نسبت به رفتار اره در سرعت شناخت داشته باشید؛ هنگام برش ممکن است نیروهای مختلفی را حس کنید. مثلا هنگام کار با قسمت پایینی تیغه، اره شما را به سمت قطعه می‌کشد و هنگام برش با قسمت بالایی شما را به سمت عقب هل می‌دهد (این وضعیت به نام زنجیر هل‌دهنده نیز شناخته می‌شود). وقتی این حالت رخ می‌دهد، دسته عقبی اره را که با بازوی خود گرفته‌اید در کنار ران قرار دهید تا کنترل بهتری روی اره داشته باشید و کمتر خسته بشوید.

تنظیم کشش زنجیر

نکات ایمنی هنگام کار با اره برقی

قبل از شروع کار، کشش زنجیر را چک کنید. پس از شروع کار نیز لازم است کشش زنجیر را هر یک ساعت چک کنید و در صورت لزوم آن را تنظیم کنید. زنجیرهای نو کمی کش می‌آیند و به همین دلیل لازم است پس از هر 20 دقیقه بررسی شوند. زنجیر شل ممکن است از تیغه جدا شده و موجب ایجاد آسیب جدی شود. زنجیر شل همچنین می‌تواند موجب آسیب به دستگاه شده و باعث شود که تیغه دیگر در جای خودش قرار نگیرد.

برای تنظیم کشش زنجیر، مهره‌هایی که تیغه را نگه می‌دارند، شل کنید. سپس تیغه را بالا بیاورید تا جایی که زنجیر روی آن قرار بگیرد. به طور همزمان پیچ تنظیم را سفت کنید؛ زمانی که دیگر نتوانید زنجیر را از شیار تیغه دربیاورید ولی هنوز بتوانید زنجیر را با یک دست آزادانه دور تیغه حرکت دهید، کشش زنجیر به میزان قابل قبول خود رسیده است. حالا مهره‌های تیغه را مجددا سفت کنید.

استراتژی برش درخت را طراحی کنید

برای برش شاخه‌ها از پایین تنه شروع کنید و با بریدن شاخه‌ها کم‌کم به سمت بالا حرکت کنید. هرجا ممکن بود موتور دستگاه را به تنه درخت تکیه دهید.

برای برش شاخه‌هایی که تحت فشار هستند، ابتدا یک سوم شاخه را از بالا به پایین ببرید.

حالا شاخه را از طرف پایین به بالا اره کنید تا برش را تکمیل کنید. آمادگی غلتیدن یا افتادن تنه را داشته باشید.

برای اتمام کار برش را از پایین ادامه بدهید؛ برای جدا شدن و افتادن کنده آمادگی داشته باشید.

اگر تیغه در کنده گیر کرد، موتور را متوقف کنید. سپس از یک شاخه تنومند یا 4×4 برای بلند کردن تنه استفاده کرده و اره را بیرون بیاورید.

کنده را به هیزم های 40 سانتیمتری ببرید. برای این کار ابتدا قسمت بالای کنده را تا ¾ قطر آن ببرید، سپس کنده را بچرخانید و برش را کامل کنید.

پس از بریدن شاخه‌ها تنه باید روی زمین قرار بگیرد. اگر تنه در هوا معلق ماند، آن را از بیخ بریده و به دقت روی زمین قرار دهید. اگر بخواهید تنه را بدون آزاد کردن دو طرف ببرید، وزن تنه موجب فشار به تیغه و توقف اره می‌شود. در عوض بهتر است از تکنیکی که در تصاویر 4 و 5 برای جلوگیری از گیر کردن اره شرح داده شده است، استفاده کنید.

اگر شاخه‌ای را ببرید که تنه را ساپورت می‌کند، اره ممکن است در آن گیر کند. در این حالت موتور را خاموش کنید،  از یک شاخه بزرگ به عنوان اهرم استفاده کرده و اره را آزاد کنید (تصویر 6)

پس از آن که تمام شاخه‌ها بریده شدند و تنه روی زمین قرار گرفت، آن را به قطعاتی با طول مناسب- مثلا 40 سانتیمتر- ببرید. برای انجام این کار ابتدا کنده را به قطعات 2.5 متری ببرید تا چرخاندن آن راحتتر شود. بهتر است برش را از نقطه‌ای آغاز کنید که تا زمین 7.5 الی 15 سانتیمتر فاصله داشته باشد، در غیر این صورت زنجیر به زمین برخورد کرده و به سرعت کند می‌شود.

وقتی به پایان برش نزدیک می‌شوید، تیغه را موازی با زمین نگه دارید و موتور را به زمین تکیه دهید؛ این کار از برخورد زنجیر با خاک جلوگیری می‌کند. حالا از روشی که در تصویر 7 آموزش داده شده است، استفاده کنید تا قطعات بزرگتر را به قطعات 40 سانتیمتری تقسیم کنید. با این روش نیازی نیست نگران برخورد زنجیر با زمین باشید.

نکات قابل توجه هنگام کار با اره برقی

  • بیشتر آسیب دیدگی هایی که در حین کار با اره برقی به ران وارد می‌شود، در هنگام حمل یک اره روشن رخ می‌دهد. به همین دلیل پوشیدن شلوار مخصوص هنگام کار با اره برقی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هنگامی که می‌خواهید اره را کمتر از 3 متر جابجا کنید، آن را با دسته جلویی بگیرید تا در صورتی که پایتان به جایی گیر کرد، از بریدن و زخم شدن ران پا جلوگیری کنید. هنگام جابجایی دستگاه بیش از 3 متر، حتما موتور را خاموش کنید.
  • به دیگران آموزش دهید هیچگاه بدون اطلاع قبلی و ناگهانی به اپراتور نزدیک نشوند. صدای دستگاه و تمرکز زیاد هنگام کار ممکن است فرد متوجه نشود کسی از پشت به او نزدیک شده‌است که این مسئله ممکن است موجب بروز مشکل شود.
  • تلفن همراه خود را برای موارد اضطراری در دسترس داشته باشید.
  • هیچوقت در تنهایی کار نکنید. اگر مشکلی برایتان پیش بیاید، لازم است شخصی در کنارتان باشد تا کمک های اولیه را اجرا کرده و با اورژانس تماس بگیرد.
  • هیچوقت شاخه‌ای که ارتفاع آن از شانه‌تان بیشتر است را نبرید.
  • ناحیه لگد زدن اره را بشناسید تا از قرارگرفتن در موقعیت هایی که موجب لگد زدن دستگاه می‌شود جلوگیری کنید.
  • از ترمز زنجیر استفاده کنید. وقتی در حال کار با اره نیستید، ترمز باید در حالت قفل یا روشن باشد.
  • قبل از شروع برش صبر کنید تا حتما دستگاه به حداکثر سرعت ممکن خود برسد.
  • هرگز وقتی تحت تاثیر مواد مختلف یا الکل هستید، با اره برقی کار نکنید. وقتی خسته شدید، استراحت کنید.
  • مراقب کمرتان باشید؛ برای بلندکردن کنده‌ها از یک اهرم استفاده کنید یا از دیگران کمک بگیرید.
  • از تماس زنجیر با زمین خودداری کنید، زیرا حتی یک برخورد کوتاه نیز موجب کند شدن دندانه‌ها می‌شود.
  • زنجیر را همواره تیز نگه دارید؛ کند بودن زنجیر هم برای تیغه و هم برای زنجیر خطرناک است و هم موجب اتلاف انرژی دستگاه می‌شود.

لوازم لازم برای اجرای این پروژه

بهتر است قبل از شروع کار ابزار لازم را آماده کنید تا در مصرف زمان صرفه‌جویی کرده و کمتر خسته شوید.

  • اره برقی
  • محافظ گوش
  • عینک ایمنی (می‌توانید به جای عینک ایمنی و گوشگیر از یک کلاه مجهز به محافظ صورت و محافظ گوش استفاده کنید.)
  • چکمه با نوک فولادی
  • شلوار مخصوص
  • دستکش چرمی
  • روغن تیغه و زنجیر

سخن پایانی

همانطور که می دانید اره برقی یکی از ابزارآلات پرکاربرد می باشد که در مصارف متعددی استفاده می شود. کار با اره برقی بدون خطر نیست، اما اگر شما از نکات ایمنی کار با اره برقی آگاه باشید و به آن ها عمل کنید، این کار هیچ گونه آسیب و مشکلی برای شما به وجود نخواهد اورد. در این مقاله از سایت آچاریست با نکات ایمنی هنگام کار با اره برقی آشنا شدید و اکنون می توانید انواع مختلفی از اره برقی را با قیمت مناسب و کیفیت بالا از فروشگاه اینترنتی آچاریست خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *