آشنایی با ابزار, بلاگ

آشنایی با ساختار و مکانیزم دستگاه دریل

ساختار و مکانیزم دستگاه دریل

دستگاه دریل یکی از ابزارآلات است که از آن برای ایجاد سوراخ داخل سطح فلز، چوب و یا هر ماده‌ی دیگری که توانایی تحمل نیروی وارده به خود را دارد استفاده می‌شود. دستگاه دریل از ابزار دریل‌کاری که مته نام دارد استفاده می‌کند. متّه تیغه‌ای دارای لبه‌های برنده می‌باشد. در این مقاله از وبسایت آچاریست شما را با ساختار، کاربردها و نحوه کار با انواع دریل آشنا می کنیم، پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

آشنایی با اصول کاریِ دستگاه دریل

دستگاه‌های دریل از لحاظ عملکردی به چهار دسته تقسیم می‌شوند: عملکرد عمودی حسّاس، عملکرد قائم، عملکرد شعاعی و عملکرد‌های خاص. از برخی دریل‌ها که جزو یکی از این چهار دسته می‌باشند می‌توان دستگاه‌های دریل قائم یا ستونی، دستگاه‌های دریل حساس، دستگاه‌های دریل گروهی، دستگاه‌های دریل شعاعی، دستگاه‌های دریل چند‌محوره، دستگاه‌های دریل عمودی، دستگاه‌های دریل قابل‌حمل و غیره را نام برد.

اگر قصد خرید دریل را دارید بهتر است قبل از ان مقاله “راهنمای خرید دریل” را مطالعه کنید.

ساختار دریل

ساختار دریل

در این بخش قصد داریم تا شما را با ساختار دقیق و اجزای سازنده دستگاه های دریل آشنا کنیم. اجزای سازنده‌ی دستگاه دریل به شرح زیر می‌باشد:

  • پایه

پایه بخش نگهدارنده‌ی کل دستگاه می‌باشد. معمولا از چدن خاکستری ساخته شده و دارای منافذی است که می‌توانند اجسام بزرگ را برروی میز کار نگه‌دارد.

  • ستون

معمولا فرمی استوانه ای‌شکل دارد. جنس آن از چُدن خاکستری است اما برای نمونه‌های بزرگتر از آهن شکل‌پذیر و برای نمونه‌های کوچکتر از لوله‌ی فولادی استفاده می‌شود. وظیفه‌ی آن نگه‌داشتن میز کار و بخش بالایی دستگاه می‌باشد.

  • میز‌کار

از میز کار برای حرکت دادن قعطه‌ی کار در امتداد ستون دستگاه استفاده می‌شود. همچنین قابلیت چرخش حول محور ستون را نیز برای ایجاد فضای کار دلخواه دارد. اکثر میزهای کار دارای حفره، سوراخ و تجهیزاتی جهت نگه داشتن قعطه‌ی کار می‌باشند. برخی از میزهای کار قابلیت چرخش حول محور افقی خود را نیز دارا هستند.

  • کلگی

هرزگرد، شفت، تسمه و موتور همگی در کلگی دستگاه قرار گرفته‌اند. تسمه‌ی V شکل متصل به موتور در بخش جلویی کلّگی قرار دارد. این تسمه هَرزگرد را به چرخش درآورده که خود باعث شروعِ به کار دریل می‌شود. تغییر موقعیت تسمه‌ی V شکل به کم و زیاد شدن سرعت گردش می‌انجامد.

  • ورق‌های زاویه‌دار

ورق‌های زاویه‌دار با حفره و سوراخ‌ها تعبیه شده‌ی خود قطعه‌ی کار را بر روی میز کار محکم کرده و در جای خود نگه‌می‌دارند. همچنین از آن‌ها برای تضمین عمود بودن زاویه‌ی قطعه نسبت به میز کار می‌توان استفاده کرد.

  • الگو یا راهنمای دریل

از راهنمای دریل هنگامی که نیاز به انجام چند کار بصورت همزمان باشد می‌توان بهره‌گرفت، بطور مثال زمانیکه نیاز باشد چندین سوراخ در مکانی خاص ایجاد کنیم. علاوه بر‌این برای هدایت قطعه‌ی کار به موقعیت مناسب جهت دریل‌کاری و همچنین هدایت نوک متّه به داخل قطعه‌ی کار به‌کمک غلاف یا بوش مخصوص دریل استفاده می‌شود.

نحوه‌ی کار با دستگاه دریل

با اعمال جریان برق، هرزگرد که به موتور متصل است شروع به چرخش می‌کند. بازوی شعاعیِ متصل به ستون، مطابق با نوع کار و ارتفاع قطعه ‌کار تنظیم می‌شود. سه‌نظام نیز به هرز گرد متصل بوده و متّه‌ی کار را داخل خود نگه‌می‌دارد.

کلگی دریل نیز در موقعیت مناسب با توجه به مکان قطعه‌ی کار تنظیم شده و فشار لازم اعمال می‌شود. مته کار به راحتی به داخل قطعه‌ی کار نفوذ می‌کند. با چرخش اهرم دستی، چرخ‌دنده‌ای (چرخ) برروی میله‌ای دندانه‌دار (شانه) به گردش درآمده و حرکت دورانی را به حرکت خطی تبدیل می‌کند. این مکانیزم به ساز و کار چرخ و شانه شهرت دارد.

کاربرد های دریل

کاربرد های دریل

کاربرد اصلیِ دستگاه‌های دریل در ایجاد حفره با اشکال و اندازه‌های گوناگون برروی سطوح مختلف خلاصه شده است. دستگاه‌های دریل موجود در بازار جهت انجام وظایف متنوعی بکار گرفته می‌شوند. از مته‌های دستی برای بستن و سفت کردنِ اتصالات استفاده می‌شود. نجاران از دریل چکشی برای سوراخکاری و اتصال قطعات چوبی بهره می‌گیرند. دریل‌های شارژی در مناطقی که دسترسی به الکتریسیته وجود ندارد اهمیت خود را نشان می‌دهند.

از دریل‌های فِرِز در صنعت بصورت گسترده برای ترکیب و حل کردن مواد جامد و مایع و از دستگاه های دریل ستونی (دریل فشاری) در صنعت و برای تولید انبوه قطعات با اندازه و شکل‌های گوناگون نظیر ورق‌های فلزی، پلاستیکی، چوبی، شیشه‌ای و غیره استفاده می‌شود. ظرفیت کاریِ دریل به عوامل مختلفی از جمله قطر ستون، دماغه‌ی هرز گرد، مسیر هرز گرد، سرعت هرز گرد و موتور الکتریکی تعبیه شده در دستگاه بستگی دارد.

مقاله “راهنمای استفاده از دریل” می تواند به شما اصول استفاده از این ابزار را آموزش دهد.

سخن پایانی

همانگونه که پیش از این نیز خواندید، یکی از ابزارآلات پرکاربرد و رایج برای ایجاد سوراخ داخل سطح چوب، فلز، بتن و هر چیز دیگری، دستگاه دریل می باشد. شما در این مقاله با اجزای دریل و کاربرد و نحوه ی کار با آن به صورت دقیق آشنا شدید. اکنون می توانید برای خرید دریل در انواع مختلف و با کیفیت عالی و قیمت مناسب، از طریق فروشگاه اینترنتی آچاریست اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *